بیماری کله گیجی کبوتر

بازدید: 319 بازدید

سلام دوستان عزیز الی پت با شما همراه هستیم برای  بررسی یک بیماری دیگر در کبوتران خانگی و کبوتران پرشی ٬ که ممکن است در دوران نگهداری از کفتر خود بندرت اما باز هم با آن مواجه شده باشید.گاهی برای شما پیش آمده که ببینید کفترتان حالت های عجیب و غریب از خود نشان می دهد یا سر خود را به این ور و آن ور می برد مانند گیج رفتن سر یا سر خود را زاویه دار می چرخاند .باید به شما بگویم که کبوتر شما درچار بیماری کله گیجی شده است و باید فورا برای درمان آن اقدام نمایید. در این مقاله ما به بررسی این بیماری ٬ راه های انتفالی آن ودرمان و تغذیه مناسب برای آن می پردازیم .حتما این مطلب را با دقت بخوانید.

بیماری سرکجی

بیماری کله گیجی کبوتر (PMV) چیست ؟

بسیاری از بیماری‌های ویروسی و باکتریایی وجود دارند که کبوترها مستعد ابتلا به آن‌ها هستند. کله گیجی، یک بیماری ویروسی است.شیوع این بیماری معمولاً در مناطق مرطوب بیشتر است. بیماری کله گیجی کبوتر در اثر تماس مستقیم با پرندگان آلوده ایجاد می‌شود. ویروسی که پرندگان آلوده در مدفوع یا ترشحات تنفسی خود دفع کرده‌اند، باعث آلودگی خوراک و آب کبوترهای دیگر نیز می‌شود. هنگام دست زدن به کبوترهای بیمار باید مراقب باشید؛ زیرا این ویروس می‌تواند در هوای خنک هفته‌ها در محیط زنده بماند.

ویروس پارامیکسو اساساً به سیستم عصبی مرکزی آسیب می‌رساند. در اکثر مواقع این بیماری با بیماری نیوکاسل اشتباه گرفته می شود.برخی از کبوترهای آلوده به عفونت ممکن است بهبود یابند؛ اما می‌توانند علائم آن را ماه‌ها با خود داشته باشند. برخی دیگر می‌توانند اثرات باقیمانده از علائم بیماری را به‌طور مادام‌العمر داشته باشند.

برخی از پرورش دهندگان کبوتر می گویند که سرگیجه گاها بخاطر دور کردن کبوتر از محیطی باز و آزاد و حبس کردن در قفس و محیط کوچک می باشد که رخ می دهد؛ البته این تمام ماجرا نیست سر کجی کبوتر بخاطر عوامل چون ضربه های ناگهانی نیز اتفاق می افتد. خصوصا اگر جوجه کبوتر باشد و هنوز به رشد کامل جسمانی خود نرسیده باشد.

محصولات کبوتری رانفرید

علایم بیماری سر کجی کبوتر

همه علائمی که گفته خواهند شد به‌طور هم‌زمان وجود نخواهند داشت. برخی از این علائم نیز ممکن است در اثر هیجان تشدید شوند.

  • اسهال
  • ضولات جامد و نازک
  • لرزش ظریف چشم یا سر
  • سرگیجه
  • سقوط هنگام پرواز
  • مشکل برداشتن بذر یا دانه خوردن
  • نخوردن غذا
  • پیچ خوردن گردن
  • سر وارونه (تورتیکولیس، خیره شدن ستاره)
  • فلج پاها یا بال‌ها
  • پرواز مارپیچ
  • پرواز به عقب
  • چرخیدن به دور خود
  • بی‌حالی

ویتامین های ad3e

عوامل بروز سرگیجه کبوتر

کمبود ویتامین های دیگر: کمبود ویتامین A کبوتر باعث می شود تا پرنده از سرگیجه بگیرد.استفاده از ویتامین ها و تقویت کبوتر موجب بهبود سرگیجه کبوتر نیز می شود.

محیط : آلودگی از محیط به سایر پرنده های دیگر سرایت می کند و باعث همه گیری پرندگان می شود. در طی این دوران پاکسازی محیط از آلودگی ها بوسیله جرمی ساید بشدت توصیه می شود. دوره به دوره سعی کنید محیط خود را کاملا ضد عفونی کنید تا از سایر بیماری های محیطی در امان باشید.

پرواز طولانی مدت کبوتر : ارتفاع، پرواز های طولانی بدون تقویت پرنده می تواند یکی دیگر از عوام سرگیجه کبوتر باشد.

میزان مرگ و میر و بهبودی بیماری کله گیجی کبوتر

بیماری کله گیجی کبوتر اغلب به‌طور متوسط با 5٪ تا 10٪ مرگ‌ومیر همراه است؛ اما به‌ندرت می‌توانند باعث مرگ‌ومیر 90٪ شود.در صورت عدم مراقبت‌های لازم، میزان مرگ‌ومیر به میزان قابل‌توجهی بالا می‌رود (به‌عنوان‌مثال وقتی ویروس به‌صورت آزمایشی در آزمایشگاه تزریق می‌شود). جالب است بدانید که کمبود آب و داشتن استرس باعث افزایش مرگ‌ومیر می‌شود.

بهبودی خودبه‌خود معمولاً طی 6 تا 12 هفته اتفاق می‌افتد اما در برخی موارد روند بهبودی ممکن است طولانی‌تر نیز بشود. علائم عصبی این بیماری می‌توانند مادام‌العمر باقی بمانند یا زمانی که پرنده دچار استرس می‌شود برگردند. برخی از کبوترها پس از بهبودی، از اسهال مداوم رنج می‌برند.

 

بهترین E سلنیوم خالص کبوتر

 

بیماری کله گیجی کبوتر

محل نگهداری و تغذیه کبوتر مبتلا به سر کجی

شما باید هر موقع این بیماری را در کبوتر خود مشاهده کردید بلافاصله کفتر مریض را از سایرین جدا کنید.چون اگر کبوتران دیگر اورا بزنند مریضی آن بیشتر می شود . آن‌ها را در یک قفس ساکت و گرم که کف آن نرم است، نگهداری کنید. قرار دادن یک حوله روی کف‌پوش ایدئال است؛ زیرا در صورت سخت بودن کف، ممکن است به پر یا پاهای آن‌ها آسیب برسد.

یک آجر برای نشستن کبوتر نیز تهیه کنید. توجه داشته باشید که محل نگهداری کبوتر مبتلا به بیماری باید به‌ دور از هرگونه منبع نور شدید باشد.

دانه‌ها را در یک ظرف عمیق قرار دهید تا اگر پرندگان به‌طور تصادفی به ظرف برخورد کردند، دانه‌ها نریزند. کبوترهای مبتلا به بیماری کله گیجی به‌صورت آزادانه نیاز به دسترسی به آب‌ دارند.در صورت امکان آب را با ویتامین‌های تقویتی مخلوط کنید. آب را در یک ظرف باریک و کم‌عمق بریزید تا خطر غرق شدن تصادفی را به حداقل برسانید. بیماری PMV کبوتر می‌تواند پرنده‌ها را در معرض خطر غرق شدن قرار دهد.کبوتر را تماشا کنید تا مطمئن شوید که آب می‌خورد.

ممکن است تغذیه با دست لازم باشد. اگر تغذیه با لوله گاواژ قابل انجام نیست، دهان کبوتر را بازکنید و غذاها را داخل گلوی پرنده بریزید.

غذاهای مناسبی که می‌توان پرنده را از این طریق تغذیه کرد شامل: مخلوط مخصوص کبوتر، تخم‌مرغ آب پز، تکه‌های کوچک خیس‌خورده بیسکویت، نخودفرنگی منجمد و ذرت شیرین است که در آب داغ به مدت حدود 20 تا 30 دقیقه پخته‌شده اند.

کبوتر را روزانه وزن کنید و برای اطمینان از اینکه غذای کافی دریافت می‌کند، تعداد مدفوع‌ها را بشمارید. به‌عنوان‌مثال: یک کبوتر سالم در روز 20 تا 30 دانه مدفوع می‌کند.

 

مراحل کبکی کردن کبوتر

 

راه های انتقال بیماری کله گیجی در کبوتران

  • تماس مستقیم کبوترهای سالم با کبوترهای ناقل بیماری که به‌ اندازه کافی تمیز و ضدعفونی نشده‌اند
  • آب آشامیدنی مشترک
  • کبوتربازان که عفونت را روی لباس و دست‌وپای خود حمل می‌کنند
  • تماس کبوترهای وحشی با کبوترهای نگهداری شده
  • آلوده شدن غذای کبوترها به مدفوع کبوتران بیمار

چگونه از بیماری کله گیجی کبوتر پیشگیری کنیم ؟

واکسینه شدن کبوترها در برابر PMV بسیار در امر پیشگیری مهم است.

به یاد داشته باشید کبوتری که هیچ علائمی از بیماری PMV را نشان نمی‌دهد، اما مبتلا به این ویروس است، بیشترین خطر برای کبوترهای دیگر است. تا زمان بروز علائم واضح، ویروس می‌تواند کبوترهای دیگر را آلوده کند.

همیشه کبوترهای جدید را قرنطینه کنید. اگر بعد از 10 روز در قرنطینه هیچ نشانه‌ای از بیماری نداشته باشند، می‌توانند واکسینه شوند. سپس به جمع سایر پرندگان اضافه شوند.

از دو محصول آوی درس پلاس و استابلایزر رانفرید که جهت پاکسازی آب و غذا هستند استفاده نمایید.

بررسی و خرید محصولات ورسلاگا

راه های درمان بیماری کله گیجی چیست ؟

برای درمان سرگیجه کبوتر (سر کجی کبوتر) دو راه حل وجود دارد:

  •  درمان بوسیله دارو با نظر تخصصی دامپزشک (توصیه می شود)
  •  درمان سنتی با توجه با تجارب و نظریات پرورش دهندگان کبوتر

برخی از علائم ذکرشده در سایر عفونت‌های باکتریایی و ویروسی که معمولاً در کبوترها دیده می‌شود مشترک است. بااین‌حال، یک سری علائم برای PMV منحصربه‌فرد است. آزمایش خون می‌تواند عفونت ویروسی را به‌درستی مشخص کند. گرچه داروی خاصی وجود ندارد، اما واکسیناسیون را می‌توانید برای پیشگیری انجام دهید.

مراقبت‌های حمایتی و درمان علائم خاص می‌تواند به شما کمک کند. علاوه بر این، درمان حمایتی و مراقبت مناسب به مدت 6 هفته می‌تواند به بهبود کبوتر بیمار کمک کند. افزودن الکترولیت‌ها، مکمل‌های کلسیم، ویتامین‌ها و پروبیوتیک ها می‌تواند به درمان پیچش گردن کبوتر کمک کند.

سرگیجه کبوتر

درمان بیماری سرکجی از روش سنتی

کبوتر را تا بهبود کامل از سایر کبوتران جدا کنید. در ۴ روز ابتدایی این بیماری شما می بایست فقط از نخود برای تغذیه کبوتر بیمار استفاده کنید و  در پایان هر وعده غذایی مقدار بسیاری کمی با آن سیر بدهید.

نخود ها را در ظرف آبی قرار دهید تا به خوبی خیسانده شوند وقتی که به خوبی خیسانده شدند کافیست تا آنها را به تکیه های ریز تبدیل کنید و آرام آرام به کبوتر بیمار دهید .این کار را به مدت ۴ روز در هر وعده غذایی که بستگی به خوراک کبوتر دارد انجام دهید و پایان هر وعده غذای به آن مقداری سیر دهید.

پایان هر وعده غذای بهتر است که با آن آب دهید آبی که در آن نخودها خیسانده شده اند آب توصیه شده می باشد. بعد از ۴ روز ابتدای نیز نخود را بطور کامل از وعده های غذای کبوتر بیمار حذف نکنید و همچنان نصف تغذیه کبوتری که دچار سرگیجه شده بود را از نخود تامین کنید.

سعی کنید برای پیشگیری از انواع بیماری ها از دانه های مقوی استفاده کنید. استفاده مکرر از دانه های گندم سبب می شود تا کبوتر به بیماری های همچون اسهال دچار شوند؛ اسهال در کبوتران سبب می شود تا بدن کبوتر به آسانی در معرض خطر ابتلا به بیماری ها قرار گیرد.
به همین خاطر سعی کنید از دانه های مقوی چون ماش، شاهدانه، ملک (گاو دانه)نیز در وعده های غذای کبوتران خود حتما استفاده نمایید.

اضافه کردن سیر در هر وعده غذای کبوتر بشدت توصیه می شود؛ یک چهارم از یک حبه سیر را همیشه در وعده های غذای کبوتر در نظر بگیرید.

 

جلوگیری از گرفتگی بال کبوتر در مسابقه

 

چرا سیر برای کبوتر توصیه می شود؟ همانگونه که میدانید سیر دارای خواص بسیار زیادی است؛ و همین امر موجب می شود تا از بروز و بسیاری از بیماری ها بطور جدی جلوگیری کند.در این مخصوص ورسلاگا محصول تخصصی به نام گارلیک اویل معروف به روغن سیر توصیه می شود.

کبوتری که دچار سرگیجه یا همان سرکجی کبوتری می شود باید همواره سیر باشد؛ البته سیری به اندازه ای که است که کبوتر بالا نیاورد. وعده غذای مناسب برای کبوتر صبح، ظهر، عصر با مقدار غذایی کافی می باشد.

 چگونه نخود و سیر در هر وعده برای سرگیجه کبوتر استفاده کنید؟

برای استفاده نخود و سیر یا روغن سیر ورسلاگا در هر وعده کافی است تا دهان کبوتر را کامل باز کنید و سر کبوتر رو به بالا بگیرید و سپس تیکه های کوچه سیر و نخود را در درون دهان کبوتر بیندازید.

یا می توانید که از گوشه دهان کبوتر (زیر دماغ کبوتر) از لبه دهانش غذا را درون دهانش وارد کنید و در نهایت مطمئن باشید که غذا بر روی دهانش قرار گیرد تا کبوتر بتواند آن را قورت دهد.

آن را در محیطی باز و بزرگ نگهدارید تا کبوتر بتواند برای خود قدم بزند.کبوتر در معرض نور خورشید قرار دهید اگر در فصل تابستان هستید و آفتاب سوزان است کبوتر را مدت زیادی در معرض نور خورشید قرار ندهید٬ چرا که بعد از گرما نور خورشید کبوتر که وارد قفس خود که می شود گرفتگی در کتفش زیاد می شود. (روزی ۴ ساعت کافیست)

بعد از گذشت یک هفته که تاثیر مداوا را در کبوتر خود احساس می کنید و کبوتر دیگر دچار سرگیجه نبود اکنون می توانید با خیال راحت کبوتر خود را وارد سایر کبوتران خود کنید.

 

محصولات اینترشیمی

 

نکات بهداشتی در رابطه با بیماری کله گیجی کبوتر

  • بیماری کله گیجا کبوتر به‌شدت واگیردار است و به‌راحتی به کبوترهای دیگر منتقل می‌شود. مبتلایان به این بیماری باید حداقل 6 هفته از پرندگان دیگر جدا شوند.
  • بهداشت را دقیق رعایت کرده و ظروف غذا و آب کبوتر را به‌طور مرتب با مواد ضدعفونی کننده بشویید.وداخل آب آن از اوی درس پلاس و پاکسازی محیط استابلایزر استفاده می شود.
  • پس از تماس با کبوتر بیمار دست‌ها را بشویید و مراقب باشید که مواد زائد مدفوع را دور بریزید.
  • دقت داشته باشید که گردوغبار مدفوع را به مناطقی که پرندگان دیگر هستند منتقل نکنید.
  • فضولات را بااحتیاط دور بریزید؛ آن‌ها می‌توانند منبع عفونت کبوترهای وحشی باشند.
  • بعد از تماس با کبوتر بیمار دست خود را به چشمتان نزنید ممکن است عفونت کند .

 


از دیگر صفحات بازدید کنید:

اهمیت ویتامین در سلامت پرندگان

بیماری آبله در کبوتران + درمان

ویژگی های کبوتر مسابقه ای

راهکشی کبوتر مسابقه ای

 

دسته بندی بیماری کبوتر
اشتراک گذاری
مطالبی که شاید به دردتان بخورد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت