بیماری کاندیدا و انواع آن در پرندگان زینتی -علائم ودرمان وپیشگیری

بازدید: 1,092 بازدید

سلام به همراهان همیشگی الی پت .مقاله ای که براتون اماده کردم بسیار مفید است وخواندنش خالی از لطف نیست .حتما نظرات وسوالات خودتون برای ما کامنت کنید .

تعداد بیماری های رایجی که پرندگان به آنها مبتلا می‌شوند چندان زیاد نیست. البته تشخیص بیمار شدن پرندگان زینتی و ابتلای آنها به انواع بیماری پرندگان، هم اصلا کار آسانی نیست. اما دقت کردن به علائمی مانند ضعف و بی‌حالی، کاهش سطح انرژی، کز کردن، گوشه گیری، خر خر کردن یا آواز نخواندن می‌تواند موثر باشد.

کاندیدا یا کاندیدیازیس چیست؟

کاندیدا آلبیکنس قارچی فرصت‌طلب می‌باشد و غالب بر دستگاه گوارش پرندگان تاثیرگذار است. این قارچ میکروسکوپی جزو میکروارگانیسم‌های تشکیل‌دهنده فلورمیکروبی بدن هستند و بطور طبیعی به‌صورت هم‌زیستی مسالمت‌آمیز زندگی می‌کنند و بیماری ایجاد نمی‌کنند. بهم خوردن تعادل محیط زیست فلورمیکروبی بدن سبب رشد بی‌رویه این قارچ می‌شود. شایع‌ترین علت بروز آن در پرندگان «خوراکی یا محصول ترش» و یا عفونت بر اثر (نشستن میوه‌ها و محصولات) است، که در پرندگان جوان قابلیت نمود بیشتری دارد. در پرندگان بزرگسال، آب، محیط آلوده و فرمول‌های دست‌ساز تغذیه باعث می‌شوند بیماری قابلیت رویت بیشتری داشته باشد.

برخی از افراد نگهدارنده ممکن است کاندیدا را تجربه کرده باشند. وآن را به عنوان یک عفونت قارچی یا برفک بشناسند. کاندیدا می‌تواند یکی از علل اولیه یا ثانویه عفونت در طیف محصولات گیاهی و غذایی باشد. کاندیدا، در گروه‌های کوچک، معمولاً ساکن طبیعی دستگاه گوارش پرنده درنظر گرفته می‌شوند.
اختلال یا عدم تعادل سایر جمعیت‌های طبیعی باکتریایی در دستگاه گوارش ممکن است به رشد بیش از حد کاندیدا منجر شود. قند بیش از حد و یا کربوهیدرات‌ها در رژیم غذایی ممکن است به رشد بیش از حد کاندیدا کمک کند. اغلب، بیماری‌های دیگر که سیستم ایمنی بدنی پرنده را باخطر مواجه می‌سازند می‌توانند یک پرنده را به عفونت ثانویه کاندیدا مستعدتر نمایند. استفاده از استروئید، استفاده از آنتی‌بیوتیک در دراز مدت، استرس بیش از حد، پرورش ضعیف و عدم بهداشت مناسب، سایر عفونت‌های ویروسی و عفونت‌های مزمن می‌تواند موجب مهار سیستم ایمنی بدن پرنده گردند.بایدبدانید، غالباً بیماری‌های دیگری که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن پرنده می‌شوندو سلامت پرنده را دچاره مخاطره می‌نمایند می‌تواند عامل مهمی باشند تا یک پرنده به عفونت ثانویه کاندیدا دچار گردد.
در مراحل پیشرفته، کاندیدا می‌تواند بدن یک پرنده را تحت تاثیر حملات سیستمیک قرار دهد، اما اینگونه موارد بسیار نادر است. عفونت سیستمیک، در خون وبرخی اعضاء بدن و مغز استخوان قابل یافت و تشخیص است.

کاندیدیازیس در پرندگان زینتی و طوطی سانان

بیماری ها و عفونت های مشترک زیادی بین انسان و پرندگان وجود دارد. سیستم دستگاه گوارش پرندگان می تواند توسط پاتوژن های مختلفی از جمله مخمرها آسیب ببیند . یک اختلال گوارشی خاص در پرندگان ، که در انسان و به خصوص نوزادان دیده می شود، عفونت مخمر کاندیدیازیس (برفک) است.کاندیدیازیس می تواند بر اندام های مختلفی تاثیر بگذارد.شایع ترین عفونت، عفونت چینه دان (محل ذخیره ی مواد غذایی قبل ازهضم و گوارش)، معده و روده است . هرچند ممکن است سایر ارگان ها مانند پوست، چشم ، دستگاه تنفسی، دهان ، بینی و سیستم عصبی مرکزی نیز آلوده شوند .

سیستم ایمنی ضعیف در طوطی سانان و سایر پرندگان سبب بروز بیماری های فراوان از جمله عفونت کاندیدا یا کندیدیازیس میشود.عفونت کاندیدا در طوطی ها یک نوع عفونت قارچی است که خود این قارچ به تعداد اندک در سیستم گوارش به خصوص روده طوطی سانان حضور دارد مشکل از آنجایی شروع میشود که به علت ضعف سیستم ایمنی طوطی، یا به دلیل وجود زخم در سیستم گوارش میتواند سبب مشکل در روده و پرها و منقار شود.

about-candida

علت بیماری کاندیدا

هنگامی که سیستم ایمنی طوطی وپرنده ضعیف باشد ، مخمر باعث عفونت ثانویه کاندیدیازیس خواهد شد.سیستم ایمنی طوطی وپرندگان ممکن است به دلایل زیادی تضعیف شود ، از جمله:

 1- استرس های محیطی یا تو لک بودن

 2- بیماری
 3- جوان یا جوجه بودن طوطی
 4- طوطی هایی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند
 5- کمبود مواد غذایی خاص در رژیم غذایی

 6- تاخیر در تخلیه چینه دان طوطی وپرندگان

 7- عدم بهداشت و نظافت ضعیف سالن و یا محل نگهداری طوطی سانان وپرندگان:

بهداشت ضعیف و عدم استفاده از تمیز کننده ها در محل نگهداری طوطی شما رفته رفته مکان را برای تکثیر ویروس ها و باکتری ها مساعد کرده که این خود به ضعف سیستم ایمنی بدن طوطی-پرندگان و ایجاد عفونت کاندیدا در طوطی می انجامد.

 8- وجود عفونت‌هایی مثل ویروس آبله و یا تریکوموناس:

وجود این ویروس ها نیز میتواند موجبات عفونت کاندیدیوس در طوطی را فراهم آورد.

موارد کمکی در تشخیص اولیه:

  1. فضولات (مدفوع) غیر معمولی
  2. کم حرف شدن تا سکوت کامل
  3. رفتار های خارج از حالت عادی
  4. سرد بودن پاهای طوطی
  5. پوف شدگی پرهای طوطی
  6. بالا بودن حجم مدفوع پرنده

علائم اصلی بیماری کاندیدیازیس در پرندگان وطوطی سانان

نشانه‌های بالینی بیماری بر اساس درگیری اندامهای مختلف بدن متفاوت است. ممکن است در برخی موارد تنها یک نقطه از بدن نظیر منقار و بعضی مواقع منطقه وسیعی نظیر کل دستگاه گوارش یا سایر ارگانها همراه با یک منطقه در یک زمان درگیر شده باشند. عفونت دهان و نوک می‌تواند باعث دشواری تنفس و ظهور پلاکهای سفید در دهان شود. عفونت نوک اغلب در ناحیه commissure (جایی که شکاف نوک بالا و پایین بهم میرسند) اتفاق می‌افتد.علائم عمومی عبارت است از :

1-برگشت غذا

2 – تاخیر در تخلیه چینه دان

3-کاهش وزن

4-استفراغ و اسهال

5-استاز چینه دان

6-بی حالی

7- چینه دان متورم

8-لکه های سفید در دهان

9-از دست دادن اشتها

10-افسردگی

11-نامنظمی‌پرها-fluffed

پرندگان بالغی که فرم تهاجمی عفونت را نداشته باشند ممکن است هیچگونه نشانه ای از بیماری نشان ندهند و به صورت عادی عمل کرده و به بازی و غذا خوردن به همان شیوه سابق ادامه دهند . در مقابل عفونت در پرندگان جوان ممکن است به خون ، مغز استخوان و ارگان های عمیق نفوذ کند. جوجه های لوری کیت بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

اولین علایم معمولااستفراغ و تخلیه آهسته چینه دان است و پس از آن سایر علائم فوق آشکار خواهند شد. جوجه هایی که با دست تغذیه می شوند بیشتر مستعد ابتلا هستند بنابراین سطح عمومی بهداشت باید در محل پرورش و اتاق طوطی حفظ شود . همیشه قبل از دست زدن به جوجه ها، دستها باید شسته شود . این عفونت ممکن است بسیار مسری باشد، بنابراین طوطی های آلوده باید از طوطی های سالم دور نگه داشته شوند. پرندگان مسن تر اغلب به علت درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک دچار این عفونت ثانویه خواهند شد. به نظر می رسد نرمال فلورای دستگاه گوارش توسط برخی از آنتی بیوتیک ها از بین می رود. این عدم تعادل باعث رشد مخمرها خواهد شد . در چنین مواردی ، دادن ماست اسیدوفیلوس در طول درمان با آنتی بیوتیک ها به حفظ فلورای دستگاه گوارش سالم کمک خواهد کرد. در برخی موارد می توانید ببینید که چینه دان پرندگان متورم شده است. تصویر بالا این پدیده را نشان می دهد . همانطور که می بینید، این چینه دان مانند یک “بادکنک”.به نظر می رسد .طوطی ها می توانند در حالت پیشرفته این بیماری دچار بی حسی و اختلال در تعادل شده و حتی فلج شوند زیرا مخمرها به اصطلاح مایکوتوکسین هایی تولید می کنند که این مواد سمی به اندامهای داخلی مانند کبد و سیستم عصبی مرکزی حمله می کنند.

تشخیص بیماری کاندیدیا در لوری کیت یا دیگر پرندگان

از آنجایی که این قارچ بطور طبیعی در دستگاه گوارش پرنده حضور دارد لذا یافتن آن در دستگاه گوارش به تنهایی نمی‌تواند دلیل بر وجود بیماری باشد. در کنار معاینه بالینی، نشانه‌های درمانگاهی، کشت قارچ از منطقه عفونی بدن و یافتن تعداد بالا و زیاد قارچ و بر اساس سابقه و نحوه نگهداری پرنده و اظهارات صاحب آن می‌تواند تشخیص را عملی سازد.

تهیه سوآب از دهان یا سایر مناطق قابل دسترس بدن که دچار عفونت شده باشند یا آندوسکپی در مواقع لزوم کشت قارچ و مشاهده میکروسکپی آن را ممکن میسازد.

ترشحات تنفسی، تغییر صدای پرنده، دشواری و سرعت در تنفس و عدم توانایی پرنده در تحرک از جمله عوارض عفونت تنفسی هستند

9985

پیشگیری بیماری کاندیدیا

عفونت کاندیدیازیس همیشه مربوط به عوامل تنش زا است. مراقبت های ویژه برای به حداقل رساندن استرس بالقوه در طوطی مورد نیاز خواهد بود . تمیز کردن و ضد عفونی کردن قفس، جعبه لانه و ظروف اساسی به طور منظم در پیشگیری از بروز عفونت کاندیدیازیس در طوطی شما موثر می باشد.توجه داشته باشید که این عفونت ممکن است از طریق تماس نزدیک به خصوص بوسیدن ، از پرنده به انسان منتقل شود. همچنین ممکن است از طریق فضولات  از پرنده ای به پرنده دیگر انتقال یابد.برخی از راه های پیشگیری شامل موارد زیر است:

1.غذاهایی قدیمی را دور بریزید
2. آب تمیز و پاکیزه در دسترس طوطی قرار دهید
3. از مصرف ویتامین A به اندازه کافی اطمینان حاصل کنید
4.سطح عمومی بهداشت در محل پرورش و اتاق طوطی را حفظ نمایید
5.پس از تغذیه با دست، دهان جوجه طوطی مخصوصا جوجه های لوری کیت را با آب یا محلول ویتامین A تمیز کنید
6.برای خلاص شدن از هر نوع مواد غذایی باقیمانده در دهان ، دهان طوطی را بعد از خوردن غذا تمیز کنید ، زیرا باقیمانده غذا باعث افزایش رشد قارچ خواهد شد.
7.میوه را در محیط بیرون برای مدت طولانی قرار ندهید . میوه های پوسیده اغلب دارای سطوح بالایی از قارچ و مخمر هستند.
8. هوای گرم و مرطوب شرایط خوبی برای پرورش کاندیدا خواهد بود. در تابستان بیشتر مراقب طوطی های خود باشید .

9.افراط نکردن در مصرف آنتی بیوتیک‌ها میتواند در پیشگیری از ابتلا مؤثر باشد.

به توصیه دامپزشک می‌توان در مواقع استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیک در آب پرنده پروبیوتیک اضافه کرد.

همچنین برای پیشگیری بیماری از طریق آب و پاکسازی آب میتوان از  آوی درس پلاس استفاده کرد

درمان ودارو های قابل استفاده

اولین مرحله در درمان ، قرنطینه کردن طوطی های بیمار است.دامپزشک جهت تجویز دارو مناسب به بررسی و آزمایش پرنده می پردازد. با این حال ، اغلب باید برای خالی نگه داشتن چینه دان به منظور کنترل عفونت کاندیدیازیس ، غذا به مقدار کم به طوطی داده شود .

کاندیدیازیس را می توان با داروهای تریکوپلاس و سالمونلا کمپانی داک درمان کرد که باید به طور مستقیم از راه دهان داده شود. این دو دارو رایج ترین دارو برای درمان کاندیدا است که برای درمان عفونتهای مخمری در کبوتر استفاده می شود. درمان بسته به شدت بیماری و سن کبوتر حداقل یک هفته و در بسیاری از موارد حتی بسیار طولانی تا چهار هفته ادامه خواهد داشت. در طول درمان ، پرنده شما نباید مواد قندی مانند عسل مصرف کند، چرا که مخمر از آنها تغذیه می کند. لطفا توجه داشته باشید که فروکتوز جز مواد قندی است و طوطی شما در طول درمان مجاز به خوردن هیچ میوه ای نخواهد بود. در مورد رژیم غذایی ویژه برای پرنده خود با دامپزشک مشورت کنید.
درپرندگان تازه متولد شده که دچار گرفتگی و عدم تحرک چینه دان شدند، بایدچینه دان به صورت دستی تخلیه شود و به میزان خیلی کم غذا داده شود تا حرکت چینه دان به حالت اول بازگردد. از متوکلوپراماید برای حرکت چینه دان وجلوگیری از بازگشت غذا میتوان استفاده کرد.
برای درمان موارد شدید بیماری از کتوکونازول استفاده می‌شود. معمولا کتوکونازول را در ترکیب با اسیدی‌کننده ها( آب پرتقال، آب آناناس) استفاده می‌کنند. از آنجایی که این قارچ در محیط قلیایی راحت تر رشد می‌کند، اسیدی کردن دستگاه گوارش با استفاده از اسید کننده‌ها میتواند جنبه درمانی داشته باشد.

سایر بیماری های ناشی از مخمرها و پاتوژن های مرتبط

گاهی اوقات نوع دیگری از قارچ ها مانند موکور (Mucor) می توانند در چینه دان پرندگان یافت شوند. این پاتوژن نیز میتواند منجر به استفراغ و دیگر علایمی ذکر شده شود. مخمرها همچنین می توانند منجر به عفونت های قارچی پوست شوند. آنها باعث خارش خواهند شد بطوریکه طوطی نمی تواند از خاراندن پوست خود جلوگیری کند.

نکته بسیار مهم :
مراجعه به دامپزشک مخصوصا زمانی که شما در زمینه نگهداری از پرندگان مبتدی هستید ، بسیار مهم است. بهتر است بدانید که درمان قارچی برای عفونت های باکتریایی یا بالعکس می تواند برای طوطی بسیار خطرناک باشد بنابراین دامپزشک قادر خواهد بود تا به شما در تشخیص درست کمک کند و این مقاله یک راهکار اساسی برای اشخاصی است که دسترسی مستقیم به دامپزشک ندارند .

دسته بندی بیماری پرندگان بیماری کبوتر
اشتراک گذاری
مطالبی که شاید به دردتان بخورد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت