بیماری سالمونلا در پرندگان -علائم ودرمان بیماری

بازدید: 1,003 بازدید

sh_baktery

سلام من فاطمه هستم و این اولین مقاله من هستش که در سایت الی پت منتشر میکنم . امیدوارم که از این مطلب لذت ببرید. نظرات خودتون رو در انتهای این مقاله برای ما کامنت بزارید و یا سوال های خودتون رو در انتها از ما بپرسید.

امروزه به دلیل گسترش وسیع سالمونلا در طیور ، کنترل آن در طیور که  جهت مصرف تغذیه­ ی انسان کاربرد دارند به شدت دارای اهمیت می­باشد.عفونت­ های سالمونلایی در تمامی نقاط دنیا در حیوانات اهلی، وحشی و انسان باعث بیماری می­شوند.

درحال حاضر شایعترین سروتیپ­ های بیماریزا پاراتیفوئید در طیور سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی­موریوم

می­باشند.

تعریف سالمونلاها:

سالمونلاها دسته بزرگی از خانواده‌ آنتروباکتریاسه، و گرام منفی هستند که معمولاً از راه دهان وارد دستگاه گوارش انسان، حیوانات پستاندار و پرندگان شده و سبب التهاب روده، مسمومیت غذائی و یا عفونت خون می‌گردند.تاکنون در حدود 2450 سروتیپ مشخص، گزارش شده که مختصر اختلاف با یکدیگر داشته  و به علت کشف روز افزون انواع سالمونلاها امروزه آنها را از روی ساختمان پادگنی معرفی می‌کنند و هر ساله 10-20 سروتیپ جدید به آن اضافه می‌شود.

شکل سالمونلاها:

باکتریهای میله‌ای شکل، گرام منفی و بدون هاگ میباشند و به استثناء سالمونلا پلوروم و سالمونلا گالینارم همگی دارای عده زیادی تاژک بوده و متحرک میباشند.قطر سالمونلا 4/0  تا 6/0 میکرون بوده و طول آن 1-3 میکرون میباشند یا با اندازه متوسط (6-x1 1-3/0) میکرون می‌باشند. در حرارت 37 سانتیگراد هیچکدام کپسول تولید نمی‌کنند ولی در حرارت کمتر از 30 درجه سانتیگراد اغلب آنها کپسول تولید می‌کنند.


وسعت واگیری و پراکندگی سالمونلا:

سالمونلوز در سراسر دنیا پراکنده بوده و در محیط اطراف ما بطور فراوان وجود دارد. اکثر انواع سالمونلا از حیوانات جدا کرده و بجز عده معدودی که بیماری مشخصی را باعث می شوند، بقیه سالمونلاها در حیوانات خونگریم در خونسرد مشترک بوده و ممکن است باعث مرگ و میز آنها شوند ولی در مورد انسان همه سالمونلا می‌توانند بیماریزا واقع شوند.

سالمونلا در طیور وپرندگان

سالمونلاهای بدون تاژک( غیر متحرک):

میزبان اختصاصی این اجرام، طیور می باشند. طیف میزبانی این گروه محدود است و بندرت برای انسان و سایر حیوانات بیماریزا هستند. این گروه شامل سالمونلا پلوروم و گالیناروم می باشند که بترتیب عامل بیماریهای پلوروم ( اسهال سفید جوجه ها) و تیفوﺌید مرغان هستند.

سالمونلاهای تاژکدار( متحرک):

ازویژگیهای مهم آن می توان به تنوع زیاد ، پراکندگی وسیع، عدم اختصاصی بودن نسبت به میزبانی خاص ، اهمیت زیاد از لحاظ بهداشت عمومی، بیماریزایی برای انسان، طیور و سایر حیوانات اشاره نمود وبه سالمونلاهای پاراتیفوﺌیدی هم معروف هستند که از مهمترین آنها سالمونلا تیفی موریوم و انتریتیدیس می باشند.


بیماری پلوروم و تیفوئید مرغان:

میزبانهای اصلی این دو بیماری ماکیان ( مرغ و خروس)هستند. ولی پرندگانی نظیر بلدرچین، قرقاول، بوقلمون، مرغابی، کبوتر ، گنجشک، طوطی، قناری، کلاغ و… نسبت به عفونت حساس می باشند . این باکتریها از پرندگان به ظاهر سالم نیز جدا شده است .

سن ابتلا طیور به سالمونلا

 مرگ و میر ناشی از بیماری پلوروم در2 الی 3 هفته اول زندگی طیور رخ می دهد. جوجه ها و پولت ها نسبت به سالمونلا پلوروم و گالیناروم حساس هستند در حالیکه در مورد طیور مسن تر سالمونلا گالیناروم حائز اهمیت است. طیور نژاد سبک نظیر لگهورن مقاومت ترند و پرندگان ماده از اهمیت بیشتری در انتشارعفونت برخوردار هستند.

انتقال بیماری

مهمترین عامل انتقال بیماریهای پلوروم و تیفوﺌید مرغان، طیورحامل هستند که با استقرار باکتری در تخمدان و تولید تخم مرغهای آلوده ، عفونت را به نسلهای بعدی منتقل می کنند ( انتقال عمودی) در یک پرنده آلوده تا 33 درصد تخم مرغهای تولید شده می توانند حامل باکتری سالمونلا باشند. آلوده شدن تخم مرغها از طریق تماس پوسته با مواد یا سطوح آلوده و نفوذ باکتری بداخل تخم مرغ نیز صورت می گیرد.
کانیبالیسم ، خوردن تخم مرغهای عفونی، نوک زدن به بستر آلوده ، مصرف دان یا آب آلوده ،افراد بازدید کننده ، حشرات بویژه سوسکها و مگسها که بصورت حامل مکانیکی و نیز از طریق تولید نسلهای آلوده سبب انتشار این باکتری می شوند، کارگران ( چکمه- لباس-دستکش)، کارتن حمل جوجه ها ، مدفوع پرندگان حامل یا بیمار از عوامل انتشار عفونت محسوب می شوند.
عوامل این بیماریها به مدت 121 روز در مدفوع موش ، 11 روز در مدفوع پرنده ، 31 تا 35 روز روی پوسته تخم مرغ ، 9ماه در خاک مرطوب و مدفوع انسان ، 18 ماه در بستر و 16 ماه در جیره طیورقادر به ادامه حیات است.


علائم ونشانه های سالمونلا در طیور

در جوجه ها:

مرگ جنین در داخل تخم مرغ یا ظرف مدت کوتاهی پس از خروج از تخم مرغ ( آلوده بودن تخم مرغها)- ضعف – کم اشتهایی- کندی رشد و رشد نا متناسب با سن- خواب آلودگی- چسبیدن مواد گچی اطراف مخرج- پرهای کثیف و بالهای آویزان- تورم کف پا و مفاصل ( بویژه مفاصل خرگوشی و آرنج)- کوری و اشکال تنفسی.

در طیور بالغ و یا در حال رشد:

کاهش ناگهانی مصرف دان – پرهای ژولیده- تاج چروکیده و رنگ پریده – کاهش تولیدتخم مرغ- کاهش قابلیت باروری و جوجه درآوری – افزایش دمای بدن به میزان 1 تا 3 درجه سانتیگراد در طی 2 تا 3 روز بعد از عفونت – بی اشتهایی- اسهال و دهیدراتاسیون

کنترل -پیشگیری و درمان سالمونلا

  1. استفاده از حرارت و اشعه برای از بین بردن سالمونلا در مواد غذایی و دان شامل موارد می باشد.
  2. حرارت دادن در صورتیکه دمای داخلی به 79 درجه سانتیگراد برسد به جز سالمونلا سنتنبرگ سبب تخریب باکتری سالمونلا می شود.
  3.  حرارت دادن تخم مرغ در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 5/3 دقیقه
  4. غوطه ور کردن تخم مرغها در آب 57 درجه سانتیگراد به مدت 25 دقیقه و بعد حرارت دادن با جریان هوای 55 درجه به مدت 60 دقیقه به میزان 7 لگاریتم ازجمعیت سالمونلا انتریتیدیس داخل تخم مرغ می کاهد.
  5. حرارت 70 تا 90 درجه سانتیگراد در پلت سازی بر اغلب میکروارگانیسمهای موجود در جیره بویژه سالمونلا موثر است و تا 99 درصد از جمعیت میکروبی را کاهش می دهد.
  6. استفاده از لامپهای ماورا بنفش جهت کاهش میزان سالمونلا
  7. استفاده از آنتی بیوتیکها و مواد ضد عفونی کننده
  8. اسپری کردن تخم مرغها با ﻧﺌومایسین سولفات قبل از قرار دادن تخم مرغها در دستگاه جوجه کشی به منظور کاهش شیوع بیماری پلوروم
  9. غوطه ور کردن تخم مرغهای آلوده به سالمونلا گالیناروم در محلول ppm 800 ( 800 قسمت در میلیون) جنتامایسین جهت کنترل تیفوﺌید مرغان
  10. مصرف آنتی بیوتیکهای فورازولیدون ، آموکسی سیلین ، اسپکتینومایسین، سولفانامید ها و انرو فلوکسازین در زمان ابتلای گله سبب کاهش تلفات خواهد شد ولی سبب حذف کامل عفونت از گله نمی گردد.
  11. مصرف انروفلوکسازین جهت کاهش طیور حامل
  12. گازدهی با فرمالدئید در مقایسه با سایر مواد ضد عفونی کننده موثرتراست و جهت ضد عفونی دستگاههای جوجه کشی توصیه می شود.

راهکارهای تغذیه ای کنترل سالمونلا:

تغییرات تغذیه ایی برای کنترل سالمونلا می تواند توسط تغییر در فرمولاسیون جیره و یا افزودن برخی از مواد افزودنی صورت گیرد. در مورد فرمول جیره، حضور مواد تخمیری و همچنین ظرفیت بافری جیره باید مورد تجدیدنظر قرار گیرد. جمعیت میکروبی روده به شدت تحت تاثیر جیره می باشد و تغییرات جیره منجر به تغییرات جمعیت میکروبی نیز می شود .بنابراین انتظار می رود با تغییر جیره بتوان تا حدود زیادی جمعیت میکروبی روده را کنترل نمود.

در ادامه به بررسی راهکارها می پردازیم:

اثرات محدودیت غذایی:

تولک بری در مرغان تخمگذار به منظور کاهش تلفات و همچنین افزایش میزان تولید نسبت به گله های همسن که تولک بری نشده اند و همچنین صرفه جویی اقتصادی صورت می گیرد. معمول ترین روش برای این کار، محدودیت غذایی به همراه کاهش مدت زمان نوردهی برای یک دوره 14 ماهه هست. مطالعات نشان داده است که تولک بردن مرغان تخمگذار خطر ابتلا به سالمونلا و شیوع آن را افزایش می دهد. پر ریزی در گله های آلوده به سالمونلا باعث انتشار بیشتر عامل آن و نیز افزایش میزان تولید تخم مرغ های آلوده می شود. اجرای محدودیت غذایی منجر به افزایش اسیدیته چینه دان، به واسطه کاهش سطح لاکتات، گلوکز و اسیدهای آمینه می شود. چینه دان اولین محیط ورود عامل سالمونلا هست که با افزایش اسیدیته در این محیط شرایط برای تکثیر و زندگانی سالمونلا فراهم می شود. مطالعات نشان داده است میزان تکثیر عامل سالمونلا در چینه دان و روده کور و همچنین آلودگی طحال و کبد در پرندگانی که به تولک رفته اند بیشتر از پرندگانی است که به تولک نرفته اند.

اسیدیفایرها:

اسیدهای آلی از دو راه منجر به کاهش سالمونلا می شود. این مواد در مرحله اول باعث کاهش میزان عامل بیماری در جیره می شود و سپس شرایط محیطی بدن پرنده را برای رشد و تکثیر باکتری سخت می کند. اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، مانند اسید فرمیک، استیک، پروپیونیک و بوتریک همگی اثرات بازدارنده ایی بر سالمونلا دارند. مصرف اسیدیفایرها در بخش های انتهایی روده بیشترین تاثیر را دارد و بطور کلی استفاده از این مواد میزان جمعیت باکتری های مضر دستگاه گوارش را به شدت پائین می آورد.

خصوصیات فیزیکی خوراک:

به دلیل میزات تاثیر گذاری این عامل بر سرعت عبور مواد غذایی می توان این عامل را نیز در نظر گرفت. مطالعات نشان داده است استفاده از جیره های با اندازه درشت میزان جمعیت باکتری های مضر روده از جمله سالمونلا را کاهش داد.

برای مطالعه بیشتر کلیک کنید : بیماری پرندگان


بیماری سالمونلا در کبوترها

همه گونه های پرندگان می توانند به سالمونلا مبتلا شوند از جمله کبوتران ، این بستگی به سطح سلامتی پرنده شما و قدرت آن ویروس دارد.

گسترش این بیماری از طریق تعامل و تماس مستقیم بین پرندگان یا مواد غذایی یا آب آلوده است.
در ادامه به بررسی بیماری سالمونلا در کبوتران می پردازیم :

علائم سالمونلا در کبوترها

  • آسیب به اندامهای حیاتی مانند کبد، طحال ، کلیه یا قلب
  • خاراندن بیش از حد معمول
  • کاهش وزن
  • اسهال
  • ملتحمه یا قرمزی چشم در موارد شدید
  • تشنگی بیش از حد مداوم


علت ابتلای کوبتر به سالمونلا

عوامل زیادی باعث ابتلای کبوترها و یا پرندگان به این بیماری می باشد که در ادامه این علل را برایتان آورده ایم:

به عنوان مثال امکان اینکه از طریق حیوانات دیگر پخش و منتقل گردد هست ، جایی که حیوانات مدفوع کرده اند و پرنده شما از آن محل عبور کند باعث بیماری برای کفتر شما می شود.

می تواند با انتقال باکتری ها به تخم مرغ بیشتر گسترش یابد.

مگس ها همچنین می توانند باکتری ها را حمل کنند ، بنابراین دانه و مواد غذایی قدیمی را از بین ببرید و شرایط را بهداشتی نگه دارید تا مگس ها را از بین ببرید.

باکتری ها در محیط می توانند پایدار باشند و وسط پرنده دیگری از طریق گرد و غبار استنشاق شوند.

غالباً سالمونلا از آنجا منتقل می شود كه تعداد زیادی از پرندگان مانند آنها در جایی برای تغذیه جمع می شوند.

استانداردهای بهداشتی ضعیف مانند کاسه های خوراک آلوده یا ایستگاه های آب آلوده

سیستم ایمنی ضعیف شده (پرندگان ضعیف یا بیمار به راحتی آلوده می شوند)

استرس و ازدحام بیش از حد در قفس پرندگان می تواند باعث شیوع بیماری شود.

آلودگی مدفوع حیوانات

جفتگیری پرندگان

تشخیص سالمونلا در کبوترها

علائم مشخصی در ارتباط با عفونت سالمونلا وجود ندارد ، این علائم به راحتی می توانند برای چندین بیماری یا بیماری متفاوت اعمال شوند.

در صورت بروز هر یک از علائم ذکر شده، مهم است که پرنده خود را نزد دامپزشک مرغی ببرید.

پرنده ای آرام که تمام پرهایش پر از آب است نشانه ی مطمئنی است که در مورد همراه کوچک شما اشتباه است.
نگرش عمومی به افسردگی و عدم علاقه به مواد غذایی همراه با اسهال باید شما را متوجه کند که پرنده خود را در اسرع وقت نزد دامپزشک ببرید.
بعضی از پرندگان بسیار بیمار می توانند تشنج داشته باشند ، این باکتری بسیار قدرتمند است.
دامپزشک پرنده شما معاینه خواهد کرد ، در مورد علائمی که پرنده شما دارد ، صحبت خواهد کرد و آزمایش های زیادی را خواهد گرفت تا بیماری به خوبی تشخیص داده شود.
اگرچه نتایج آزمایش ممکن است یک یا دو روز طول بکشد ، ولی تقریباً بلافاصله درمان شروع می شود.
سالمونلا قابل درمان است ، اما موفقیت به سن پرنده شما ، سلامت عمومی و اینکه پیشرفت عفونت باکتریایی چگونه متکی است.

درمان کبوترهای مبتلا به سالمونلا
به دلیل تعداد متنوع گونه های سالمونلا ، شناخت نوع بیماری بسیار مهم است.

آزمایشات آزمایشگاهی می تواند یک یا دو روز طول بکشد تا به متخصص شما برگردد ، اما او معمولاً درمان پرنده شما را با یک آنتی بیوتیک شروع می کند.

طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها وجود دارد که برای درمان پرنده شما ممکن است تجویز شود ، و متخصص شما مشخص می کند که کدام یک برای کبوتر شما بهتر است.

این امر درمان فوری بیماری را انجام می دهد و بعداً ، پس از تعیین گونه سالمونلا ، دامپزشک پرنده شما به یک آنتی بیوتیک خاص تر جهت هدف قرار دادن گونه خاص این بیماری تغییر می کند.

سایر علائم نگران کننده مانند اسهال باید تحت درمان قرار گیرند تا پرنده شما بتواند سلامتی خود را بازیابد.

یک داروی مبتنی بر کائولین مدفوع را سفت می کند و بر آنتی بیوتیک تأثیر نمی گذارد.

درمان های دیگری مانند مقدار زیادی آب تمیز برای جلوگیری از کم آبی بدن لازم خواهد بود.

گرم نگه داشتن پرنده خود و تهیه غذای مناسب او را برای خوردن غذا ترغیب کرده که بخشی از درمان این بیماری است.

برای جمعیت پرندگان وحشی ، درمان این بیماری تقریباً غیرممکن است و سالمونلا شایعترین علت مرگ و میر است.

اگر به جمعیت زیادی از پرندگان وحشی غذا می دهید ، تمیز نگه داشتن آب و تغذیه  و ظروف غذا به شما کمک می کند.

پیشگیری از سالمونلا در کبوتر و یا کفتر

پیشگیری بهترین ابزار مدیریت برای مقابله با شیوع سالمونلا است. عواملی که باعث پیشگیری از این بیماری می گردد عبارت است از :

تمیز نگه داشتن جایگاه پرنده شما بسیار ضروری است.

از محل های پر ازدحام جلوگیری کنید و جعبه های لانه را تمیز و بهداشتی نگه دارید.

برای جلوگیری از شیوع باکتری ها ، کاسه های تغذیه ای را با آب و یک کنسانتره 10٪ سفید کننده شستشو دهید ، ظرف را به خوبی بشویید و خشک کنید.

اگر پرنده شما در حال بهبودی از درمان سالمونلا است ، محیط او را ، به ویژه ظروف غذا و آب را تمیز نگه دارید.

پرنده شما ممکن است از به دلیل بیماری سرما را احساس کند ، بنابراین کمی گرمای محیطش را بیشتر کنید تا به بهبود بیماری پرنده کمک کرده باشید. اما بیش از حد آن را نکنید.

زمان و مصرف کامل آنتی بیوتیک ها به پرنده شما کمک می کند تا به سلامت کامل برگردد.

 

درمان کبوتر مبتلا به سالمونلا

1 – در عفونت شدید باید ۰/۵ میلی لیتر اکسی تتراسایکلین به مدت سه روز و یا اسپکتینومایسین به میزان ۰/۵ میلی لیتر هر شش ساعت یک بار تزریق
شود.
2 – بعد از درمان تزریقی باید درمان ازراه دهان آغاز شود این کار باید تجویر روزانه  يک کپسول فورازوليدون به هر کبوتر ویا یک کپسول کلر تتراسایکلین ویا افزودن فورالتدون به آب آشامیدنی به میزان یک گرم در هر لیتر آب 1.10000به مدت ده روز و یاافزودن کلر تتراسایکلین به میزان یک گرم در هر لیتر آب آشامیدنی یا صد گرم در هر تن دان کبوتر انجام شود(می توان دانه ها را با روغن ذرت اغشته کرد تا پودر دارویی به دانه بچسبد).
3- بعد از آن باید درمان را با همین داروها و به میزان یک گرم در دولیتر آب ویا یک کپسول برای هر کبوتر در روز ادامه داد و هرهفته یک تا دوبار و به مدت چهار هفته تجویز نمود.
4- بعد از هر مرحله از مراحل درمان باید جایگاه کبوترها را تمیز وضد عفونی کرد، زیرا باکتری سالمونلا بر روی بستر آلوده کف جایگاه تا مدت های طولانی که گاهی به یک سال می رسد زنده و عفونت زا باقی می ماند.
 ۵ – قبل از درمان با کلر تتراسایکلین باید از فرآورده های حاوی کلسیم خود داری کرد زیرا که کلر تتراسایکلین با کلسیم ترکیب شده و اثر آنتی بیوتیکی آن از بینی میرود.
6- بعد از پایان درمان، باید نمونه مدفوع پرندگان درمان شده را گرفته و از لحاظ وجود سالمونلا به بررسی آن پرداخت، تا بتوان پرندگان حامل سالمونلا را شناسایی کرد.
7 – به شرطی که قصد نداشته باشیم از گوشت پرنده جهت مصرف انسانی استفاده کنیم، در درمان می توان از داروی کلرامفنیکلی” نیز استفاده کرد. دارو یک گرم در هر یک لیتر اباشامیدنی و به مدت سه تا یکی روز استراحت باید درمان تکرار شود.

داروهای مناسب برای درمان سامونلا

اکسی تتراسایکلین

پروبیوتیک

اسید فرمیک

 

 

 

دسته بندی بیماری پرندگان بیماری کبوتر
اشتراک گذاری
مطالبی که شاید به دردتان بخورد

4 پاسخ به “بیماری سالمونلا در پرندگان -علائم ودرمان بیماری”

  1. سلام و ارادت
    من حدود سه سالی هست
    کبوترام مشکل پیدا کردن و اون اینکه فصل جوجه کشی بعد از اینکه کبوترا پنج یا شش روز روی تخم میخوابن نطفه از بین میره و این تو 90 درصد پرنده ها اتفاق میفته , ناگفته نمانه در طول سال من از ویتامین بصورت هفتگی استفاده میکنم , حتی پرنده از بیرون میارم واسه جوجه کشی اونها هم یک وعده جوجه میدن اما در موارد بعدی نطفه از بین میره, ممنون میشم راهنمایی بفرمایید .

  2. سلام خانم دکتر.من کبوترام درگیربیماری سالمونلا هستند.داروهای که شما گفتید را دادم ولی باز کبوترام یا به پاهاشون یا به سرکتفشون غده میزنه.ممنون میشم یه داروی بهم معرفی کنید که ازشراین بیماری خلاص بشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت